Samanadipa Forest Buddhist Monastery

Building Project

Samaṇadīpa Forest Buddhist Monastery is presenting a plan to build a new Main House in Goljek Hermitage next to the old cottage built in 1933. The land with the house was purchased in 2016. It was in the stewardship of Društvo theravadskih budistov Bhavana (Bhavana Theravada Buddhist Society) till this year when it was transferred to Gozdni budistični samostan Samaṇadīpa (Samaṇadīpa Forest Buddhist Monastery).

The old building was built in 1933 by Marcelin Korelc, great-grandfather of Ajahn Hiriko, to serve as a family home. It is a tiny house with a small room (20m2), kitchen (12m2), and storage (12m2). It has been built with very modest material even for those times: wood and mud. While the building provides space for the general activity of the saṅgha, it was designed and built for an altogether different purpose, as a small family home and not as a monastery.

The cottage was purchased in 2016 to provide a secluded contemplative place for a few monks, where lay Buddhists and interested people could learn and practice the Buddha’s teachings. The monks have been alms mendicants dependent on laypeople for food, clothing, accommodation, and medicine. This makes for a very open form of religious life. People come to the Hermitage to receive advice in mental development and provide the day’s main meal. The Hermitage is always open to visitors. There is no charge for any of the teachings, literature, or facilities that the community offers.

Why does the Hermitage need to upgrade and improve the site?

The old cottage, as mentioned above, was initially built for a small family and not for a community of monks, lay guests and visitors. 20m2 room converted into the Shrine Room is not sufficient for the gathering of six monks (and the number continues to grow). It is also impossible to have larger groups (such as meditations, teachings, dāna offerings). In 2020 we built an “Open Sālā” (Kozolec), which serves us very well – but only in the warm months of the year. Moreover, the house is old and poorly constructed. It requires constant repair of cracks and mold cleaning that recently came to the place due to moisture from the kitchen, drying clothes, and more people using the space. Also, under the Government requirement, we need a bigger living space to register more residents to this address: currently, all slots are taken, and due to the small cottage, we are not allowed to take on more residents. The Trust decided to continue its activities at this location. It felt that a long-term plan to regenerate the site would be the most appropriate way forward.

The Masterplan Approach (updated 20th November 2022)

We would build a temple house, external dimensions 13.0×7.00m, two floors with a gallery. The basement will be semi-buried in the ground, reinforced concrete, and the upper part will be wooden (frame-skeleton construction), eco-construction with straw. The house will have two rooms for monks, most of the ground floor will be a temple, the gallery will have a library, and the basement will have a large kitchen and dining room, utility rooms, two rooms and a larger total volume. We are currently in the finalization of the conceptual phase. The PZI phase would be done somewhere in February, March, so that in June we could start the construction of the basement part.

A detailed plan will follow in a few months when the architect prepares a more detailed masterplan. It is estimated that the total cost will be around 150,000 EUR, however we are aiming to have even lower cost.

An example how the wood-straw-clay house is built:

 

>> How to Donate?

 

CURRENTLY DONATED:
50.738,36 EUR

CURRENTLY SPENT:
-2.527,40 EUR

ESTIMATED TOTAL COST:
150.000,00 EUR

UPDATED:
23.1.2023